Ερωτήσεις βουλευτών ΛΑ.Ο.Σ.

Κοινοβουλευτική ερώτηση του Γ. Ανατολάκη, βουλευτή Β’ Πειραιώς ΛΑ.Ο.Σ., σχετικά με την απόδοση Φ.Π.Α. από τους εκπροσώπους του Δ.Ν.Τ. κατά τον εκτελωνισμό του θωρακισμένου αυτοκινήτου τους:

«« Θέμα: «Απέδωσαν τον προβλεπόμενο Φ.Π.Α. οι εκπρόσωποι του Δ.Ν.Τ. κατά τον εκτελωνισμό του θωρακισμένου αυτοκινήτου τους;»

Ο Βουλευτής Β’ Πειραιώς του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Ανατολάκης, επανήλθε στο θέμα των παρατυπιών του αυτοκινήτου των εκπροσώπων του Δ.Ν.Τ. στην χώρα μας και κατέθεσε την παρακάτω νέα Ερώτηση στην Βουλή προς τους Υπουργούς Υποδομών, Περιβάλλοντος και Οικονομικών:

Το δημόσιο αίσθημα προκαλεί η ασυλία που απολαμβάνουν οι εκπρόσωποι του Δ.Ν.Τ. απέναντι στην Ελληνική νομοθεσία και μάλιστα επί φορολογικών υποχρεώσεων. Σε συνέχεια της υπ’ αριθμόν 568/13-10-2011 Ερώτησης μου σχετικά με την έκδοση αθηναϊκών πινακίδων στο θωρακισμένο πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητο μάρκας ΤΟΥΟΤΑ Land Cruiser ενώ αυτό απαγορευόταν, έρχονται να προστεθούν επί πλέον στοιχεία.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες το συγκεκριμένο αυτοκίνητο εκτελωνίστηκε ως συμβατικό αυτοκίνητο και όχι ως θωρακισμένο, με συνέπεια το Κράτος να μην εισπράξει το αντίστοιχο ΦΠΑ.

Συγκεκριμένα, η TOYOTA δεν κατασκευάζει εργοστασιακά θωρακισμένα μοντέλα και δεν μπορεί να εκδώσει κανένα πιστοποιητικό για την αξία της θωράκισης. Κατά συνέπεια, η μετατροπή του Land Cruiser σε θωρακισμένο όχημα αναλήφθηκε από εξειδικευμένη εταιρεία. Σε μια τέτοια περίπτωση ο ιδιοκτήτης του θωρακισμένου αυτοκινήτου, το Δ.Ν.Τ. δηλαδή, οφείλει κατά τον εκτελωνισμό του στην Ελλάδα να προσκομίσει και το αντίστοιχο τιμολόγιο της εταιρείας που πραγματοποίησε τον θωρακισμό του οχήματος. Η διαδικασία αυτή όμως, δεν ακολουθήθηκε για το Land Cruiser, το οποίο εκτελωνίστηκε ως συμβατικό μοντέλο.

Αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι οι εργασίες θωράκισης κοστίζουν τουλάχιστον 100.000 €, διαπιστώνει κανείς ότι το Ελληνικό Δημόσιο απώλεσε έσοδα από 23.000 ως και 92.000 €. Το παραπάνω γεγονός είναι εξοργιστικό απέναντι στον Ελληνικό Λαό, όταν αυτοί που μας ζητάνε δημοσιονομική πειθαρχεία, περικοπή των εισοδημάτων και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, είναι οι πρώτοι που διαφεύγουν των υποχρεώσεων τους.

Συνεπώς ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1) Είναι αληθές το γεγονός ότι το ΤΟΥΟΤΑ Land Cruiser του ΔΝΤ δεν εκτελωνίστηκε ως θωρακισμένο όχημα, αλλά ως ένα συμβατικό αυτοκίνητο;

2) Ποιο είναι το επίπεδο θωράκισης που φέρει το συγκεκριμένο αυτοκίνητο; Έχει αποδοθεί στο Κράτος ο προβλεπόμενος ΦΠΑ για το επίπεδο θωράκισης και ποιος είναι αυτός;

3) Εάν δεν έχει αποδοθεί, σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε έστω και τώρα για να τον εισπράξετε και να τηρήσετε τις νόμιμες διαδικασίες;

4) Το συγκεκριμένο όχημα, λόγω του εκτός εργοστασίου θωρακισμό του, φέρει έγκριση τύπου για την υπαγωγή του στον αντίστοιχο συντελεστή τέλους ταξινόμησης; Εάν όχι θεωρείται νόμιμη η ταξινόμηση του;

5) Αποτελεί ή όχι πρόκληση για τους δοκιμαζόμενους Έλληνες πολίτες το παράλογο οι εκπρόσωποι του Δ.Ν.Τ. που η παρουσία τους στην Πατρίδα μας στοχεύει στην εξυγίανση της Ελληνικής οικονομίας να καταφεύγουν σε μεθόδους αποφυγής απόδοσης του Φ.Π.Α.;

Ο Ερωτών Βουλευτής: Ανατολάκης Γεώργιος, Β’ Πειραιώς ΛΑ.Ο.Σ. »»

Κοινοβουλευτική ερώτηση των Γ. Ανατολάκη και Αθ. Πλεύρη, βουλευτών ΛΑ.Ο.Σ., σχετικά με τη μη λειτουργία του τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων:

«« Παρόν για άλλη μια φορά στα ζητήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων δίνει ο ΛΑ.Ο.Σ. με τους βουλευτές του, κ.κ. Ανατολάκη Γεώργιο (Β’ Πειραιώς) και Πλεύρη Αθανάσιο (Α’ Αθηνών) να καταθέτουν την Παρασκευή που μας πέρασε, 9/12/2011, ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου, ενώπιον της Υπουργού Παιδείας Δ.Β.Μ.&Θ., αναφορικά με την (μη) λειτουργία του, κατά τ’ άλλα, ιδρυθέντος με το Π.Δ. 173/2009 Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου μας, μια λειτουργία που εναγωνίως αναμένουν και οι τοπικοί μικροεπιχειρηματίες εστίασης, για ευνόητους λόγους.

Αναλυτικότερα, η εν θέματι ερώτηση των βουλευτών μας έχει ως εξής:

« Προς: Την Αξιότιμη Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
Θέμα: «Στις καλένδες η λειτουργία του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων»:

Σύμφωνα με το άρθρο 1 § 1 του Π.Δ/τος 173/2009 (Φ.Ε.Κ. Α’ – 206) αποφασίστηκε να ιδρυθεί Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Επιπλέον, η λειτουργία του θα σήμαινε και την ίδρυση και λειτουργία της Πολυτεχνικής Σχολής Π.Ι., από κοινού με το ήδη υπάρχον Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών.

Ωστόσο έχουμε εισέλθει στο τρίτο χρόνο, που για άγνωστους λόγους το εν λόγω πανεπιστημιακό τμήμα δεν έχει λειτουργήσει. Αυτό προκαλεί μεγάλη απογοήτευση τόσο στην ακαδημαϊκή κοινότητα, όσο και στις τοπικές μικροεπιχειρήσεις εστίασης κλπ, δεδομένου ότι οι φοιτητές του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων αποτελούν “ατμομηχανή” για την οικονομική δραστηριότητα της ακριτικής μας Ηπείρου.

Συνεπώς ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

1) Για ποιους λόγους δεν έχει ξεκινήσει μέχρι σήμερα η λειτουργία του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στους κόλπους του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, παρόλο που αυτό έχει θεσπιστεί από το Π.Δ/μα 173/2009, αλλά και η κατ’ επέκταση μη ίδρυση και λειτουργία της Πολυτεχνικής Σχολής Π.Ι.;

2) Προτίθεσθε να εισακούσετε το αίτημα της ακαδημαϊκής κοινότητας αλλά και των κοινωνικών φορέων της Ηπείρου, έτσι ώστε το συγκεκριμένο πανεπιστημιακό τμήμα να βρίσκεται στο επόμενο μηχανογραφικό δελτίο επιλογής των σχολών Γ’ βάθμιας εκπαίδευσης;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές: Ανατολάκης Γεώργιος, Β’ Πειραιώς ΛΑ.Ο.Σ. & Πλεύρης Αθανάσιος, Α’ Αθηνών ΛΑ.Ο.Σ. »»

 

Tags:

, , , , , , , , , ,

Leave a Reply