Επιστολή Γ. Ζάχου σε Περιφερειάρχη Ηπείρου

Ο Δρ. Γιώργος Κ. Ζάχος (http://gzachos.gr), Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Ιωαννιτών, απέστειλε στον Περιφερειάρχη Ηπείρου Α. Καχριμάνη την παρακάτω επιστολή:

«« Αξιότιμε Κύριε Περιφερειάρχη, το Τζαμί της Καλούτσιανης είναι ένα από τα τρία τζαμιά που σώζονται στα Γιάννενα, από τα δεκαεπτά που υπήρχαν το 1913 όταν η πόλη μας απελευθερώθηκε από τον τουρκικό ζυγό. Χτισμένο περί τα τέλη του 15ου αιώνα, αρχικά ως χώρος προσευχής χωρίς μιναρέ (Μετζίτ) και εν συνεχεία ως Τζαμί τον 18ο αιώνα, το Τζαμί της Καλούτσιανης είναι συνυφασμένο με την Ιστορία της Πόλης μας: την εποχής της τουρκοκρατίας ως κέντρο της επαναστατικής κίνησης που οργάνωσε ο επίσκοπος Τρίκκης Διονύσιος ο Φιλόσοφος και στην σύγχρονη ιστορία των Ιωαννίνων ως σημείο υποδοχής του ελληνικού στρατού κατά την απελευθέρωση της, σημείο διανομής τροφίμων κατά την Γερμανοϊταλική κατοχή κ.α.

Η πρωτοβουλία σας, με την ιδιότητα του Νομάρχη Ιωαννίνων, να συντηρήσετε και να αποκαταστήσετε το Τζαμί της Καλούτσιανης μετά και από τις διαμαρτυρίες και τα αιτήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου της Καλούτσιανης έγινε θετικά αποδεκτή τόσο από τους κατοίκους της Καλούτσιανης όσο και της πόλης μας. Όμως ενάμιση χρόνο μετά την έναρξη των εργασιών αποκατάστασης το μόνο που έγινε είναι η απομάκρυνση των σχιστοπλακών από τη στέγη και το ξήλωμα του εξωτερικού σοβατίσματος της μιας όψης. Τα έργα έχουν σταματήσει από καιρό και το Τζαμί παραμένει περικυκλωμένο με μια ημικατεστραμένη μπλε λινάτσα, η οροφή του είναι καλυμμένη από νάιλον και ο γύρω χώρος μετατρέπεται σε σκουπιδότοπο.

Δυστυχώς, κατά τη γνώμη ειδικών, αν δεν προχωρήσουν άμεσα τα έργα και το Τζαμί παραμείνει σε αυτή την επισφαλή κατάσταση υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να γίνει είσοδος νερών από την οροφή με πιθανή συνέπεια να προκαλέσουν ακόμη και την κατάρρευσή του.

Επειδή είμαι βέβαιος, ότι, ούτε εσείς αλλά ούτε κανένας από όσους έχουν την ευθύνη αποκατάστασης του Τζαμιού της Καλούτσιανης, θα επιθυμούσατε μια τέτοια εξέλιξη και εκφράζοντας την άποψη πολλών συμπολιτών μας, αναμένουμε να κάνετε, το ταχύτερο δυνατό, αυτά που πρέπει και το μνημείο που επέζησε για τρεις αιώνες να μην καταστραφεί επί των ημερών σας.

Με Τιμή
Δρ. Γιώργος Κ. Ζάχος
Σύμβουλος της
Δημοτικής Κοινότητας Ιωαννιτών »»

 

Tags:

, , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply