ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων: Πρόταση Ρηνιώς Κυριαζή

Με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης προτείνεται η δημιουργία ραδιοφωνικής εκπομπής ανάγνωσης κειμένων με άξονα την πόλη των Ιωαννίνων. Η εκπομπή προτείνεται να είναι πεντάλεπτη και να μεταδίδεται καθημερινά την ίδια ώρα από τον Γενάρη μέχρι και τον Μάρτιο του 2013. Η επιλογή των κειμένων θα περιλαμβάνει συγγραφείς και ποιητές της πόλης από τους κλασσικούς όπως ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης και ο Δημήτρης Χατζής μέχρι νεώτερους όπως ο Γιάννης Δάλλας και ο Γιάννης Πάσχος σε ένα ευρύ πλαίσιο με στόχο να θυμηθούμε τους παλαιότερος και να γνωρίσουμε τους νεώτερους αλλά και να παρακινήσουμε καινούρια παραγωγή κειμένων.

Οι αναγνώσεις θα γίνονται από ηθοποιούς, ανθρώπους των γραμμάτων, των επιστημών και των τεχνών, συγγραφείς και ποιητές της πόλης. Κάποιες προτάσεις επίσης θα γίνουν και σε αντίστοιχους ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με την πόλη αλλά μπορούν να προσθέσουν κύρος στην όλη προσπάθεια. Π.χ. διάσημους ηθοποιούς, σκηνοθέτες κ.λ.π.

Η ηχογράφηση σχεδόν όλου του μέρους των εκπομπών θα γίνει στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων με σκοπό να μεταδοθούν από το Δημοτικό Ραδιόφωνο. Επιθυμητή θα ήταν βέβαια μια συνεργασία με το Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας η οποία μπορεί να επιτευχθεί αν κινήσουμε άμεσα τη διαδικασία. Έτσι θα αποκτήσει η Γιαννιώτικη λογοτεχνία – παλαιότερη και σύγχρονη – καθώς και οι εκφωνητές άνοιγμα σ’ όλη την Ελλάδα.

Επιμέλεια κειμένων και μουσική επιμέλεια: Ρηνιώ Κυριαζή.

Διονυσίου Σολωμού “Ελεύθεροι Πολιορκημένοι”: Με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, ως κεντρική παραγωγή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου της πόλης προτείνεται η παρουσίαση των Ελεύθερων Πολιορκημένων του Διονυσίου Σολωμού.

Τα θέματά του – η ελευθερία, η πολιορκία, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, οι αντίξοες συνθήκες, η αγάπη για ζωή. Ένα έργο αενάως κυλιόμενο και αναστρεφόμενο σισύφεια προς τα ανωφερή και τα ανάντη, όπως γράφει και ο μελετητής του Γιάννης Δάλλας, μπορεί να μας προσφέρει το δρόμο να συνδέσουμε την ανάγκη για διεκδίκηση της ελευθερίας στο χτες, στο σήμερα και στο αύριο.

Το γεγονός ότι δεν συνδέεται χρονικά με την απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων μας βοηθά να αποφύγουμε κάθε στενά ‘πατριωτική’ και ‘εθνική’ προσέγγιση και να τονίσουμε τη φιλοσοφική και οικουμενική του αξία. Μ’ αυτόν τον τρόπο να μιλήσουμε συμβολικά και ουσιαστικά για την απελευθέρωση της πόλης μας.

Στόχος είναι να παρουσιαστεί, ει δυνατόν, ολόκληρο το κείμενο μετά από την απαραίτητη επεξεργασία με αρωγούς τους μελετητές Γιάννη Δάλλα, Στυλιανό Αλεξίου και Στέφανο Ροζάνη με τους οποίους ήδη βρίσκομαι σε επαφή.

Η μουσική θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο καθώς θα υποστηρίζει την απαγγελία του λόγου ανάλογα με το ρυθμό του κειμένου, θα δημιουργεί τις απαραίτητες ατμόσφαιρες ή και θα μελοποιεί κάποια κομμάτια. Η μουσική θα είναι σύγχρονη, θα στηρίζεται όμως σε παλαιότερες φόρμες σχετικές με αυτές του κειμένου ώστε να αναδεικνύει το κείμενο.

Ο σκηνικός χώρος επίσης με πολύ λιτά αλλά εντυπωσιακά μέσα θα δημιουργεί την εντύπωση της πολιορκίας, το μέσα και το έξω της πολιορκημένης πατρίδας, του πολιορκημένου ανθρώπου. Είναι απαραίτητο με τα μέσα που διαθέτουμε να δοθεί μεγάλη σημασία στη δημιουργία εικόνων που θα κάνουν την παράσταση να φαντάζει πλούσια.

Με τέσσερις ηθοποιούς, τον μουσικό επί σκηνής και επιβλητικό σκηνικό χώρο ή ίσως σκηνικά αντικείμενα, η παρουσίαση του κειμένου θα είναι ολοκληρωμένη. Το κορυφαίο έργο του σημαντικότερου ποιητή της Νεότερης Ελλάδας θα κινήσει το ενδιαφέρον πολύ μεγάλου μέρους του κοινού της πόλης καθώς και τμημάτων του Πανεπιστημίου ή και των τελευταίων τάξεων του σχολείου.

Θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε την εκπαιδευτική του αξία η οποία μπορεί να μας εξασφαλίσει σημαντικά έσοδα. Σημειώνεται ότι το έργο αυτό δεν έχει παρουσιαστεί ξανά στο θέατρο και η σύνδεσή του με την απελευθέρωση της πόλης θα δημιουργήσει αίσθηση.

Επίσης η παράσταση έχει ήδη εξασφαλίσει τη συμμετοχή της, με έξοδα πληρωμένα, σε διεθνές φεστιβάλ της Γενεύης με θέμα το Σύγχρονο Ελληνικό Θέατρο.

– Δραματουργική επεξεργασία: Ρηνιώ Κυριαζή
– Σκηνοθεσία – χορογραφία: Ευριπίδης Λασκαρίδης
– Σκηνικά – κοστούμια: Άγγελος Μέντης
– Μουσική: Κωνσταντίνος Βήτα
– Ηθοποιοί: Ρηνιώ Κυριαζή και τρεις ακόμη με τους οποίους είμαστε σε επαφή.
– Επιστημονικοί συνεργάτες: Γιάννης Δάλλας, Στυλιανός Αλεξίου, Στέφανος Ροζάνης

 

Tags:

, , , , , ,

Leave a Reply