Δηλώσεις Θ. Οικονόμου για νέα δανειακή σύμβαση

Την έντονη επιφυλακτικότητά του για τη νέα δανειακή σύμβαση εξέφρασε σήμερα ο Θανάσης Οικονόμου μιλώντας στο «Πρωινό της ΝΕΤ». Πιο συγκεκριμένα ο Βουλευτής Ιωαννίνων τόνισε ότι το δίλημμα είναι τεράστιο και γίνεται πιο μεγάλο από την αποτυχία του πολιτικού κόσμου να διαχειριστεί την κρίση. «Υπουργοί που δεν έσπασαν αυγά, βουλευτές που προτίμησαν τη βολική σιωπή, αντιπολίτευση που κινείται σε όλο το φάσμα της ανευθυνότητας και του λαϊκισμού από το «Ζάππεια υπάρχουν» μέχρι θα «διώξουμε με τη μαγκιά μας την Τρόικα από τη χώρα». Όλα αυτά κατά τον κ. Οικονόμου έφεραν την κατάσταση στο σημερινό στάδιο, σε μία πορεία που δεν ήταν προεγγεγραμμένη.

Ο Θανάσης Οικονόμου υπεραμύνθηκε των θέσεων του περί αδυναμίας του πολιτικού συστήματος όπως είναι σήμερα να χειριστεί την κατάσταση, θέσεις που πολλές φορές έχει παρουσιάσει και στο πρόσφατο παρελθόν. Είπε ότι οι πολίτες κάνουν υπομονή όταν ξέρουν ότι υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα, ένας ορίζοντας που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. «Άρα έχουμε ένα κενό, που προκάλεσε την κρίση και είναι η πολιτική αστοχία, η πολιτική ανικανότητα, οι αυτοματισμοί του παρελθόντος και όσοι τους εκφράζουν. Είναι αυτές οι τακτικές που δυναμιτίζουν την επιτυχία οποιασδήποτε σύμβασης».

«Έχω μόνο μία βεβαιότατα: ότι πρέπει να συνεχίσουμε στον ευρωπαϊκό δρόμο». Συνέχισε λέγοντας ότι πρέπει να γίνει μια ριζοσπαστική ανατροπή σε ότι μας έχει απομείνει δημιουργικό και δυναμικό στην κοινωνία και στην πολιτική, για να μπορέσουμε να φτιάξουμε μια συμμαχία που να σταματήσει αυτόν τον κατήφορο. «Έχουμε έλλειμμα ηγεσίας των κομμάτων. Πρέπει να σταματήσει αυτό: από τη μια να ψηφίζουμε και από την άλλη να σαμποτάρουμε, από τη μια να μην παίρνουμε θέση και από την άλλη να το παίζουμε κουτοπόνηροι στους κουτόφραγκους. Πρέπει να αποφασίσουμε με ποιους είμαστε και που πάμε και αυτό σημαίνει ανάληψη ευθυνών. Και πρέπει να σας πω ότι πάρα πολύ συχνά στο κομμάτι που με αφορά έχω χτυπήσει τα καμπανάκια ότι αυτά που λέγονταν δεν εφαρμόζονταν. Έχω πει δημόσια «πρόεδρέ μου άλλαξε τους υπουργούς σου».

Στο τελικό δε ερώτημα για το αν θα ψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση, δήλωσε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή συνδέεται με την ανταλλαγή ομολόγων και την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και κατέληξε λέγοντας: «Αν πω “ναι” θα έχει τεράστια “όχι” μέσα». Χρειαζόμαστε μια πολιτική πρόταση που θα αποτελέσει τη μεγάλη ανατροπή στη στρεβλή λειτουργία του κομματικού συστήματος, το τέλος των πελατειακών δεσμεύσεων που έρχονται από τον παρελθόν, και θα απελευθερώσει τις υγιείς προοδευτικές δυνάμεις. Κυρίως, όμως, μία πολιτική πρόταση που θα πει τα πράγματα με το όνομά τους, ώστε το ενδεχόμενο «ναι» να συνοδεύεται με την οριστική βούληση για λύση και την ανάδειξη του πολιτικού προσωπικού που θα την εγγυηθεί.

 

Tags:

, , , , , , ,

Leave a Reply