Δελτίο τύπου Χρήστου Μαντά

Η παρέμβαση του βουλευτή Ιωαννίνων ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Χρήστου Μαντά στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων που συγκλήθηκε για την επεξεργασία και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού «Οργάνωση και Λειτουργία Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού και άλλες διατάξεις» (13 Δεκεμβρίου 2012):

Στην παρέμβασή του στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων ο βουλευτής Ιωαννίνων ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Χρήστος Μαντάς αναφερόμενος στην κατάσταση των Α.Ε.Ι. δήλωσε πως «Είπε πριν ο κ. Α. Γεωργιάδης ότι το κλίμα στα πανεπιστήμια φτιάχτηκε. Μόνο που το κλίμα με την κυριολεκτική έννοια είναι ξερό, από την υποχρηματοδότηση, από την υποστελέχωση, από τις απολύσεις και η αγωνία του κ. Γεωργιάδη είναι για την ψήφο των φοιτητών.»

Για το θέμα των επικέιμενων αργιών σε «επίορκους» ανέφερε χαρακτηριστικά «… υπάρχουν και πολλοί άνθρωποι που έχουν ψυχικά προβλήματα και έχει αρχίσει μια αρθρογραφία πάρα πολύ περίεργη, σε σχέση με τους ανθρώπους αυτούς. Επειδή έχω μια προσωπική εμπειρία, λόγω τη δουλειάς μου, θέλω να πω ότι υπάρχουν θαυμάσιοι εκπαιδευτικοί, πολύ σημαντικοί εκπαιδευτικοί που είχαν στη ζωή τους μια ψυχική ασθένεια, αλλά δεν βρέθηκαν στο περιθώριο της εκπαίδευσης. Υπάρχουν τρόποι να το λύσουμε αυτό. Όχι όμως με αποκλεισμούς και περιθωριοποίηση. Θέλει πάρα πολύ μεγάλη προσοχή.»

Σχετικά με την ειδική αγωγή δήλωσε πως οι αλλαγές που προβλέπονται είναι μια κακή αντιγραφή μοντέλων που λειτουργούν αλλού, αλλά λειτουργούν, γιατί έχουν λύσει ζητήματα βασικών υποδομών.

«Πάρα πολύ φοβάμαι ότι αυτό θα έρθει να πέσει σε μια κατάσταση όπου δεν έχουμε λύσει ζητήματα βασικών υποδομών και ξέρετε πολύ καλά ότι οι πόροι του ΕΣΠΑ έχουν αρχή, μέση και τέλος. Δεν μπορεί να βασιστεί μια τέτοια παρέμβαση. Να αξιοποιηθούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ -εμείς δεν λέμε ποτέ όχι- αλλά με ένα σχέδιο, σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Επίσης, τα ειδικά σχολεία να λειτουργούν με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς;

Είναι ένα μεγάλο ζήτημα αυτό. Ξέρετε ότι «ειδικά» η ειδική αγωγή θέλει μια συνέχεια και η συνέχεια αυτή δεν εξασφαλίζεται με αναπληρωτές. Επίσης, στα γενικά σχολεία, το κομμάτι της υλικοτεχνικής υποδομής και της προσβασιμότητας, πώς θα το λύσετε; Πώς θα μπορέσει αυτό το πράγμα να λυθεί; Εμείς δεν βλέπουμε στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου να υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πρόβλεψη κονδυλίων. »

Ολόκληρη η παρέμβαση του Χρήστου Μαντά στην επιτροπή: http://www.youtube.com/watch?v=vnE8fV1hSKs&feature=youtu.be

 

Tags:

, , , , , , , , ,

Leave a Reply