Δελτίο τύπου του Γραμματέα της Κ.Ο. των “Ανεξάρτητων Ελλήνων”

Γραμματέας της Κ.Ο. των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» Κώστας Μαρκόπουλος: «Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα που έθεσα στο Υπουργείο Οικονομικών για τις 24 Off Shore της Κύμης. Θα μάθουν επιτέλους οι πολίτες ποιοι κρύβονται πίσω από τις 24 Off Shore; Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κινούνται με ρυθμούς χελώνας και υπάρχει κίνδυνος παραγραφής τυχόν αδικημάτων»:

Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα που έθεσε ο Γραμματέας της Κ.Ο. των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Κώστας Μαρκόπουλος στο υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τα αποτελέσματα ελέγχου για τις 24 off shore της Κύμης,   καθώς από τα έντεκα ερωτήματα απαντήθηκαν μόλις τα δυο και αυτά εν μέρει.

Οι απαντήσεις του αρμόδιου υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, αφήνουν θολό το τοπίο σχετικά με την έρευνα, τα μέχρι τώρα αποτελέσματα και τις προθέσεις του υπουργείου.

Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομικών ενημερώνει ότι έχει υπογραφεί σχετική υπουργική απόφαση που αναθέτει στο Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο (Δ.Ε.Κ) Αθηνών τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου των συγκεκριμένων off shore καθώς βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της δημοσίευσης στο Εθνικό Τυπογραφείο.

Αναπάντητο παραμένει το ερώτημα για το ενδεχόμενο παραγραφής των υποθέσεων αυτών των εταιριών. Από το απαντητικό έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών αποκαλύπτεται ότι εντός του 2012 δεν έχουν ληφθεί νομοθετικά ή άλλου είδους μέτρα για την ενίσχυση του φοροελεγκτικού μηχανισμού και την αντιμετώπιση των φαινομένων φοροδιαφυγής μέσω off shore εταιριών όπως είχε δεσμευθεί ο τότε υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος πριν από ένα έτος.

Επικαλούμενο το φορολογικό απόρρητο, το υπουργείο Οικονομικών αρνείται όχι μόνο να δώσει ονομαστικά στοιχεία, αλλά αποφεύγει να δημοσιοποιήσει στοιχεία που αφορούν το πόσες off shore έχουν ελεγχθεί, αν έχουν επιβληθεί πρόστιμα, ποια από αυτά έχουν εισπραχθεί και άλλα αριθμητικά στοιχεία που δεν εμπίπτουν στο φορολογικό απόρρητο και επομένως το υπουργείο Οικονομικών θα μπορούσε να δημοσιοποιήσει.

Τέλος, η Δ.Ο.Υ Κύμης αναστέλλει τη λειτουργία της από τις 14-1-2013, όπως προφανώς θα συμβεί και με τις υπόλοιπες Δ.Ο.Υ  του νομού, αφού όπως αναφέρεται στην απάντηση του υπουργείου Οικονομικών, στο νομό Ευβοίας θα παραμείνει μια Δ.Ο.Υ. , επιπέδου διεύθυνσης, με έδρα τη Χαλκίδα. Δεν διευκρινίζεται τι θα γίνει με το προσωπικό των υφιστάμενων Δ.Ο.Υ. στο νομό και αν κάποιες οικογένειες αναγκασθούν να μετακινηθούν στη Χαλκίδα προκειμένου να στελεχώσουν τη Δ.Ο.Υ με 30 ελεγκτές και άλλο προσωπικό, όπως αναφέρεται στην απάντηση.

 

Tags:

, , , , , , , ,

Leave a Reply