Δελτίο τύπου ΣΥΡΙΖΑ για φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών

Συνάντηση αντιπροσωπίας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ με τη συμμέτοχη του βουλευτή Χρήστου Μαντά και τον κ. Μιχάλη Βάκκα Πρόεδρο της Πανελλαδικού συλλόγου εργαζομένων των φορέων διαχείρισης προστατευομένων περιοχών:

Το απόγευμα της Δευτέρας 30 Ιουλίου αντιπροσωπία του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ με τη συμμέτοχη του βουλευτή Χρήστου Μαντά συναντήθηκε με τον κ. Μιχάλη Βάκκα Πρόεδρο του Πανελλαδικού Συλλόγου Εργαζομένων των Φορέων Διαχείρισης Προστατευομένων Περιοχών και ενημερώθηκαν για τις επιπτώσεις της εξαγγελθείσας από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης συγχωνεύσεως των φορέων διαχείρισης.

Σήμερα 29 φορείς διαχείρισης πανελλαδικά συνενώνονται σε 14, κατά προσέγγιση αντίστοιχους των περιφερειών. Χαρακτηριστικό όμως παράδειγμα της προχειρότητας αποτελεί το γεγονός ότι στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου δεν λειτουργεί κανένας Φορέας Διαχείρισης. Τονίστηκε ότι στην περιοχή μας λειτουργούν 5 φορείς διαχείρισης που η συνένωση τους σε ένα όχι μόνο δεν θα επιλύσει προβλήματα αλλά θα δημιουργήσει επιπρόσθετα καθώς πέρα από την σταδιακή μείωση του προσωπικού θα εμφανιστούν προβλήματα που έχουν να κάνουν τόσο με την απόσταση των προστατευόμενων περιοχών μεταξύ τους αλλά και στο ότι το αντικείμενο του κάθε φορέα διαχείρισης είναι εντελώς διαφορετικό από το αντικείμενο του άλλου.

Σημειώθηκε επίσης πως η απαίτηση της Τρόικας για τη συγχώνευση των φορέων διαχείρισης στα πλαίσια της ανταγωνιστικότητας και της μείωσης του κόστους είναι εντελώς προσχηματική και μόνο επικοινωνιακή μιας και ο πρόεδρος και τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων δεν αμείβονται.

Επίσης οι εργαζόμενοι ουδόλως επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό μιας και αμείβονται από Ευρωπαϊκά προγράμματα μέχρι το τέλος του 2015. Ο κύριος Μαντάς από την πλευρά του δήλωσε ότι μια τέτοια κίνηση συγχώνευσης των φορέων είναι αδικαιολόγητη τόσο από οικονομικής όσο και από επιστημονικής σκοπιάς και έχει ως μοναδικό στόχο την αποδυνάμωση της προστασίας του φυσικού μας πλούτου και την παράδοσή του στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα που προσδοκούν να κατακλύσουν με μεγάλα έργα τις προστατευόμενες περιοχές.

 

Tags:

, , , , , ,

Leave a Reply