Ανακοίνωση Συλλόγου Εργαζομένων Γ. Ν. Χατζηκώστα Ιωαννίνων

no_logoΑνακοίνωση Συλλόγου Εργαζομένων Γ. Ν. Χατζηκώστα Ιωαννίνων:

«« Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, αγρότες, ανασφάλιστοι,

Όλοι μας ζούμε την βαρβαρότητα και τη σύγχρονη εξαθλίωση που μας έχουν οδηγήσει. Στην κάθε μας μέρα, βλέπουμε τις σύγχρονες ανάγκες και δικαιώματα μας, να θυσιάζονται στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Τον 21ο αι μας στερούνε την θέρμανση, τα φάρμακα, την πρόσβαση στα Νοσοκομεία. Θέλουν να μας κάνουν να συμβιβαστούμε με την φτώχια. Αντί να έχουμε όλοι πλήρεις δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας θέλουν να μας κάνουν όλους να συμβιβαστούμε με την ελεημοσύνη των κοινωνικών ιατρείων.

Στόχος της τρικοματικής κυβέρνησης είναι να απαλλαγεί το κράτος από οποιαδήποτε υποχρέωση είχε για την χρηματοδότηση των υπηρεσιών υγείας και να μεταθέσει το κόστος στις τσέπες των χρηστών υγείας. Ως εργαζόμενοι καθημερινά βλέπουμε τους ανασφάλιστους μέρα με τη μέρα να πληθαίνουν. Βλέπουμε αρρώστους που φεύγουν γιατί δεν έχουν να πληρώσουν τις εξετάσεις. Το ζείτε κι εσείς όταν έρθει η ώρα του γκισέ, να σφραγιστούν οι εξετάσεις. Ζούμε και ζείτε το τι σημαίνει Νοσοκομείο επιχείρηση, πως το κριτήριο δεν είναι οι ανάγκες μας αλλά τα λογιστικά έσοδα.

Το Νοσοκομείο μας μπήκε στο στόχαστρο της κυβερνητικής πολιτικής, κατεύθυνση τους είναι να το συγχωνεύσουν, να το συρρικνώσουν, με οδυνηρές συνέπειες στην κάλυψη των αναγκών στην περιοχή. Ήδη στον μέχρι τώρα εκδοθέντα οργανισμό απουσιάζουν κλινικές όπως η Ουρολογική, η Παιδιατρική, η Μονάδα Νεογνών αλλά και προσωπικό που ήδη υπηρετεί. Ζητάνε μετακίνηση ψυχιάτρων στην Άρτα, αντί να προσλάβουν εκεί Ψυχίατρο. Δεν φτάνει μόνο να ζητάμε να παραμείνει με δικό του οργανισμό και να παραμείνει η υπάρχουσα κατάσταση.

Το Νοσοκομείο ήδη λειτουργεί με επικίνδυνες ελλείψεις σε προσωπικό, φάρμακα και με άθλιους περιορισμούς στην πρόσβαση των ανασφάλιστων, με χαράτσια στην είσοδό του και στις μισές παρακλινικές εξετάσεις.

Θα βρείτε δύο ή τρεις τραυματιοφορείς σε κάθε βάρδια οι οποίοι μείνανε οι μισοί σχεδόν από όσους απαιτούνται, που θα πρέπει να γίνουν δύο κομμάτια ο καθένας για να μπορέσουν ταυτόχρονα να μεταφέρουν όλα τα περιστατικά. Όταν θα συναντάτε ουρά στα ΤΕΠ και στα Εξωτερικά Ιατρεία, να ξέρετε ότι δέχονται έναν δυσβάσταχτο όγκο ασθενών λόγω της διάλυσης των κέντρων υγείας και των ιατρείων του ΕΟΠΠΥ., την έλλειψη πρωτοβάθμιας υγείας. Την υπολειτουργία των ΚΥ, με τους συναδέλφους εκεί να δίνουν τη μάχη σε δύσκολες συνθήκες, ενώ υπάρχει σήμερα η δυνατότητα για παροχή υψηλού επιπέδου πρωτοβάθμιας φροντίδας, αλλά αυτή προσκρούει στη λογική του “κόστους-ωφέλεια”.

Θα νοσηλευθείτε από εξαντλημένους και απλήρωτους νοσηλευτές και ειδικευόμενους ιατρούς σε κλινικές με οριακό σε αριθμό προσωπικό, που παλεύουν με τις καθημερινές ελλείψεις σε φάρμακα, υλικά, αντιμετωπίζοντας τη διαρκώς αυξανόμενη προσέλευση ασθενών από όλη τη βορειοδυτική Ελλάδα λόγω της αδυναμίας των κλινικών και εργαστηρίων άλλων νοσοκομείων να λειτουργήσουν.

Το φαγητό το διανέμουν συνάδελφοι που δουλεύουν ασταμάτητα χωρίς ρεπό, συνεπικουρούμενοι από συναδέλφους από ιδιωτικό συνεργείο, που αντί για μισθό παίρνουν χαρτζιλίκι. Η καθαριότητα γίνεται από σκληρά εργαζόμενες, κατά διαστήματα απλήρωτες, όπου υποχρεώνονται ακόμα και με επιστροφή του μισθού τους, με εντατικοποίηση, δύο καθαρίστριες στη βάρδια νύχτα σε εφημερία. Με συναδέλφους staig ανασφάλιστους, με 400ευρώ, όπου καλύπτουν οργανικά κενά.

Θα συναντήσετε του γνωστούς “φακελάκηδες”, όπου στις σημερινές συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης και της επίθεσης του κεφαλαίου στα δικαιώματά μας εξελίσσονται σε σύγχρονους “μαυραγορίτες” όπου αποτελούσαν κι αποτελούνε έναν κρίκο στην αλυσίδα της εμπορευματοποίησης της υγείας. Να τους κόψετε τον αέρα. Μπροστά στον πόνο, την αγωνία και την ανάγκη της στιγμής να μην διστάσετε να τους καταγγείλετε.

Θα βρεθείτε στο γραφείο κίνησης, στις γραμματείες των εξ. Ιατρείων και των ΤΕΠ απέναντι σε ελάχιστους διοικητικούς υπαλλήλους που παλεύουν σε απίστευτες συνθήκες πίεσης και stress.

Θα περιμένετε για ώρες την έκδοση εργαστηριακών εξετάσεων από τα αποψιλωμένα από προσωπικό εργαστήρια που δέχονται τεράστιο όγκο εξετάσεων από κλινικές, εξωτερικά ιατρεία, ΤΕΠ.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής κυβέρνησης- ΕΕ-ΔΝΤ για την υγεία και το φάρμακο, που επιβάλλει τη λειτουργία των νοσοκομείων με μειωμένη χρηματοδότηση, με το ελάχιστο προσωπικό, με τη λογική του νοσοκομείου επιχείρηση το οποίο δεν λειτουργεί για να προσφέρει υπηρεσίες αλλά λειτουργεί με τη λογική αυτές οι υπηρεσίες να αποφέρουν κέρδη από τη λειτουργία τους. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής κυβέρνησης -ΕΕ-ΔΝΤ που θα μας αξιολογήσει με μόνο στόχο την απόλυση μας και το κλείσιμο κλινικών αφού βέβαια πρώτα δημιούργησαν όλες τις συνθήκες για να μην μπορούμε να εργαζόμαστε με ασφάλεια για εμάς και εσάς.

Εάν ανεχτούμε αυτή την κατάσταση θα μας φέρνουν διαρκώς αντιμέτωπους και αντιπάλους. Πρέπει να ενωθούμε και να στραφούμε ενάντια στη διοίκηση, το υπουργείο, την κυβέρνηση, την ΕΕ, το ΔΝΤ και όλους όσους υπερασπίζονται την λειτουργία των νοσοκομείων με επιχειρηματικά κριτήρια δηλ. τη λογική όποιος έχει χρήματα αγοράζει υγεία. Τους βολεύει να στοχοποιούν το προσωπικό του νοσοκομείου για να μένει στο απυρόβλητο η πολιτική τους και οι σχεδιασμοί τους.

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΠΟΡΟΙ ΥΓΕΙΑΣ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΠΕΛΑΤΕΣ

ΜΑΖΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑ ΜΕ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΑΘΕ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ-ΜΑΖΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ-ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ- ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΓΧΩΝΕΥΤΕΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ- ΚΑΜΙΑ ΚΛΙΝΙΚΗ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ.

Για όλα αυτά και γιατί δεν ανεχόμαστε να είμαστε άλλο απλήρωτοι, κινητοποιούμαστε στις 11/4, στις 8 π.μ. στο προαύλιο του Νοσοκομείου και κλείνουμε τα ταμεία. Στις 17/4 συμμετέχουμε στην εξάωρη πανυγειονομική πανελλαδική στάση.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΝΙ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ» ΑΠΡΙΛΗΣ 2013
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ, Γ. ΓΕΩΡΓΑΡΑΣ
Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ, Β. ΚΑΦΑΡΑΚΗΣ »»

 

Tags:

, , , ,

Leave a Reply