Αλλάζουμε;

Γράφει ο Γιώργος Ζάρρας, αρχειονόμος

Αυτό που συντελείται τα τελευταία μνημονιακά χρόνια στη χώρα μας είναι αλλαγή ή πισωγύρισμα; Η γνωστή «αλλαγή», η παλιά, μας οδήγησε στη σημερινή. Σήμερα το λέμε, μεταρρυθμίσεις, ανασυγκρότηση, επανεκκίνηση, εξυγίανση κλπ. Πολλοί όροι, ελάχιστα αποτελέσματα. Όλη μας η προσπάθεια εξαντλείται στο να πετάξουμε στο δρόμο μερικές χιλιάδες δημοσίων υπαλλήλων, να τους καταγγείλουμε, να αποδείξουμε ότι είναι άχρηστοι και αντιπαραγωγικοί. Αυτοί είναι οι ίδιοι άνθρωποι που τα προηγούμενα χρόνια εξαργύρωναν την ψήφο τους (οι περισσότεροι) για να είμαστε εμείς εξουσία και τους δίναμε μια σύμβαση αορίστου χρόνου στο δημόσιο με την προοπτική της μονιμοποίησης.

Εμείς είμαστε οι ίδιοι που τους ζητήσαμε να «αγοράσουμε» την ψήφο τους με αντάλλαγμα μια θέση! Εμείς παραμένουμε στην εξουσία, ενώ αυτοί στο δρόμο. Εμείς παίρνουμε τα εύσημα της εξορθολόγησης του δημοσίου και αυτοί τη ρετσινιά του ανίκανου που μπήκε με βύσμα!!!

Και εδώ τελειώνει η προσπάθειά μας. Θα απολύσουμε, θα μειώσουμε μισθούς και συντάξεις, θα εξυγιάνουμε το δημόσιο, θα έρθουν οι επενδύσεις, θα βγούμε από το τέλμα… δυστυχώς υπάρχουν άνθρωποι που τους πιστεύουν, κυρίως αυτοί που το βύσμα τους δεν «έπιασε» και τώρα αισθάνονται δικαιωμένοι!

Κούνια που μας κούναγε!!! Θες μωρέ να εξυγιάνεις το δημόσιο; Ο στόχος είναι το κάνεις μικρότερο ή αποδοτικότερο; Δε θες! Άμα ήθελες θα έκανες σοβαρές μελέτες και κινήσεις. Έχεις πρόβλημα στη Χωροφυλακή; Πάρε ρε αυτούς που περισσεύουν από ένα σωρό απίστευτες υπηρεσίες, βάλτους να πιστοποιούν γνήσια της υπογραφής και ταυτότητες και βγάλε από τα γραφεία τους χωροφύλακες.

Έχεις πρόβλημα με τους καθηγητές στα σχολεία; Πάρε από τους υπεράριθμους και βάλ’ τους να κάνουν τις γραμματειακές δουλειές στις κατά τόπους εκπαιδευτικές περιφέρειες και στείλε τους καθηγητές στα σχολεία!

Έχεις πρόβλημα στις εφορίες; Ξαναπάρε από τους περισσευάμενους και χώσ’ τους να παραλαμβάνουν δηλώσεις, παράβολα, και ότι άλλο άχρηστο κάνουν οι εφοριακοί και βγάλε τον εφοριακό στο δρόμο. Αυτή είναι η δουλειά του, να ελέγχει, όχι να εισπράττει χαράτσια.

Μα δε τους φτάνει το μυαλό ακόμα και για τα αυτονόητα! Θες κύριε μου να βγει γρήγορα η σύνταξή σου; Πλήρωσε 100 ευρώ να φύγει, και όχι 200 ή 300 στα γραφεία έξω από τα ταμεία που τα «τρέχουν» πρώην υπάλληλοι των ταμείων.

Θες να μην απολυθείς; Ξέρεις να μετράς; Πάρε το φάκελο του ασφαλισμένου, μέτρα τα ένσημα και πάρε 50 ευρώ! Θα βγάλεις και συ 50, θα βγάλω και ‘γω 50, 0 θα πάνε στη παραοικονομία και θα είμαστε μια χαρά! Πόσο πιο απλά!

Κυνήγησες τους κλέφτες; Ποιους να κυνηγήσεις θα πεις! Αφού ο μεγαλύτερος κλέφτης στην Ελλάδα είσαι εσύ, το κράτος! Μας λες ότι αν κουρέψεις τα δάνεια του κοσμάκη θα είναι εις βάρος του καταθέτη και άδικο. Όταν έπαιρνες από της τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία τον ρώτησες τον καταθέτη; Τα χρεοκόπησες και τώρα μας βάζεις να όλους να τα ξαναπληρώσουμε! Αυτά που έκλεψες τα γύρισες πίσω; Δε θέλουμε να βάλεις τον Άκη φυλακή, να μας φέρεις πίσω τα κλεμμένα θέλουμε.

Αλλά ποιον να καταγγείλεις; Τον εαυτό σου; Οι ίδιοι είσαστε! Σας ξέρουμε! Και μετά μας λες για επενδύσεις! Ποιος να επενδύσει ορέ; Και αυτοί σας ξέρουν, αυτοί σας έβαλαν εκεί. Αφού δεν έκανες ούτε μία κίνηση σοβαρή, μελετημένη, με σχέδιο, με στόχο, πως περιμένεις να σε πιστέψουμε;

Ο επίτροπος που θα βάλεις στις υπηρεσίες και στους Δήμους θα μας σώσει; Τον ξέρουμε τον επίτροπο, έχουμε ξαναζήσει κατοχή. Μετά θα λες, εγώ δε ξέρω τίποτα, ο επίτροπος. Θα αποφύγεις τις ευθύνες και θα ξαναζητήσεις την ψήφο. Και μεις θα σε ξαναψηφίσουμε περιμένοντας την πολυπόθητη αλλαγή!!!

Το ψάρι βρωμάει απ’ το κεφάλι, από κει ξεκινάμε την αλλαγή, αλλιώς θα είμαστε ένας ακόμα Μανωλιός που θα έχει βάλει τα ρούχα του αλλιώς…

 

Tags:

, , , , , , , , , ,

Leave a Reply